Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай, Куба и Холандия ще са първите съперници на волейболистките ни в Световните серии "Гран При"

Снимка: БГНЕС

Китай, Куба и Холандия ще са първите съперници на волейболистките ни в Световните серии "Гран При" през 2013-а година. Надпреварата е еквивалент на Световната лига при жените. Това стана ясно, след като от Международната волейболна федерация и съветът, отговарящ за най-комерсиалния волейболен турнир при жените, обявиха формата на състезанието догодина.

Както в Световната лига, така и в Световните серии "Гран При" има увеличение на отборите, като от 16 стават 20. Към 16-те състава, които бяха се класирали за турнира, сега се добавят носителят на Световната купа през 2011-а година Италия, настоящият световен шампион Русия, бронзовите медалистки от "Гран При" през тази година - Турция и Германия, която е №10 в света.

Според новия регламент ще има три състезателни уикенда като 20-те отбора ще бъдат разделени в 5 групи по 4, като всеки ще играе срещу всеки. През следващите уикенди разпределението на групите ще бъде различно. По този начин момичетата на селекционера Марчело Абонданца през първия уикенд (2-ри - 4-ти август 2013-а година) ще бъдат в група с Китай, Куба и Холандия, като мачовете ще се играят в Макау. През втората седмица (9-и - 11-и август 2013-а година) българките ще бъдат в група с домакините от Пуерто Рико, олимпийския шампион от Лондон 2012 Бразилия и Доминиканската република. В последния уикенд (16-и - 18-и август 2013-а година) нашите ще играят срещу домакините от Япония, олимпийския вицешампион САЩ и Чехия.

За финалния турнир ще се класират домакинът Япония и първите пет отбора в общото класиране измежду 20-те състава след изиграването на всички срещи. Финалите ще бъдат от 28-и август до 1-ви септември в град Сапоро, като и там ще се играе всеки срещу всеки.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна