Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината пускат първите сглобяеми къщи в Пернишко

Снимка: БГНЕС
Първите сглобяеми къщи за хората, останали без подслон след земетресението в Перник, ще са обитаеми в края на годината. Общо 17 сглобяеми къщи ще бъдат изградени в района на Перник и Радомир със средствата, събрани от кампанията на Българския червен кръст. 53-ма души, чиито домове не са обитаеми, ще бъдат настанени в общински сгради за срок от една година, коментира кметът на Перник Росица Янакиева:

В момента правим ремонт на общински сграден фонд, който пригаждаме в него да бъдат настанени тези хора. До Нова година на 100 процента ще бъдат готови.

1,047 млн лева са събрани до момента от кампанията на БЧК за събиране на средства за пострадалите от земетресението в Перник. Очаква се мобилните оператори да преведат още около 32 хиляди лева, съобщи председателят на БЧК Христо Григоров.

Срокът за строителството за всяка къща е 60 дни след подписване на договора, но е имало забавяне заради установяването собствеността на терените.

Председателят на Инициативния комитет за защита на пострадалите от земетресението в Перник Крум Крумов коментира, че действията на институциите се бавят.
По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна