Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП: Фирмите страдат от корупция и липса на квалифицирани кадри

Снимка: БТПП

Над 50 % от фирмите се оплакват от корупция в публичните институции, сочат резултатите от анкетно допитване на Българската търговско-промишлена палата. Изследването показва още, че проблем пред българския бизнес е и липсата на квалифицирани кадри. Проучването е направено в периода 12-16-и ноември сред сто фирми. 80 процента от тях смятат, че неефективното административно обслужване пречи на бизнеса. 64 процента пък срещат затруднение при намирането на служители с подходяща квалификация, въпреки 400-те хиляди безработни за второто тримесечие на 2012 година, посочи председателят на палатата Цветан Симеонов

Не е редно при 400 хиляди безработни в България над 60 процента от фирмите да са неудовлетворени от квалификацията и обучението на тези, които наемат на работа.

Фирмите са недоволни и от съдебната система и таксите, които заплащат. Проблем е и корупцията в публичните институции.

Източникът на корупцията е точно това нарочно забавяне на отговорите, нарочно връщане на документите, за да се стигне до корупционни практики. Данъчната и осигурителна тежест създава също сериозни проблеми. 42 процента от анкетираните са видяли в това проблем.

Според председателя на БТПП, за да се подобри бизнессредата за 2013 година, може да се премахне данъкът върху дивидента, а данъкът за едноличните търговци да се намали от 15 на 10 процента. Това, по думите на Симеонов, ще има само благоприятен ефект.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна