Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семерджиев: Парното ще поевтинее с между 3% и 7,5%

Снимка: БГНЕС

Парното и топлата вода ще поевтинеят с между 3 и 7,5%. За София намалението ще бъде с около 7%. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по време на национална дискусия по темата. В четвъртък ще бъде готов окончателният доклад, а до Коледа ще станат ясни всички цени за газ и топлоенергия за първото тримесечие на 2013-а година.

Семерджиев допълни, че природният газ ще бъде по-евтин с повече от 9.3%, каквото е предложението на "Булгаргаз". Очакванията на енергийния регулатор са, че някои от топлофикациите ще имат намаление, което е близко до новата цена на газа.

По-близо до 10% от предложената 9,3%. Намерили сме основание за това. Целта е всички ползи от намалението да ги прехвърлим в максимална степен към крайните потребители. Идва труден зимен сезон.

Ние, като регулатор, взехме всички мерки да могат топлофикационните дружества да предлагат икономически обоснована и приемлива от пазара цена на тяхната услуга. Това беше много важно в кризисния период - да не се допусне масово отказване от топлофикационната услуга. Надявам се, че наистина ще се повишава броят на клиентите на топлофикационните дружества, тъй като това определено ще доведе до по-ниски крайни цени.

Цената за топлинните услуги е икономически обоснована и може да пада още, ако доверието на клиентите се повиши, каза Семерджиев. Според него цените на различните топлофикационни дружества ще се различават минимално:  

За съжаление обаче има и клиенти, които не са удовлетворени, и там топлофикационните дружества трябва да работят, за да не намалява броят на клиентите, които обслужват. Тъй като това ще доведе до поскъпване на услугата за останалите клиенти. Това е един от основните проблеми на топлофикациите, както и събираемостта.

Директорът на "Топлофикация София" Стоян Цветанов поясни, че дълговете към "Булгаргаз" са повече от 180 млн. лв. и общинското дружество авансово трябва да изплати между 80 и 100 млн., а това е невъзможно:

Проблемът с разплащането към "Булгаргаз" го има и ще го има, поне в рамките на следващите една до три години. Но ние търсим механизми как това да бъде решено. Няма как ние да поискаме от нашите 431 000 клиенти да ни плащат авансово. Трябва да променим закона или пък да поискаме от хората банкови гаранции за това, че ще си плащат парното. Проблемът никак не е малък, но проблемът е решим в дългосрочен план.

Ангел Семерджиев допълни, че по-евтиният газ ще се отрази на стойността на електричеството, което се произвежда от когенерации.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна