Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ ще плаща болничните по облекчена процедура

Снимка: БГНЕС

Националният осигурителен институт ще плаща болничните по облекчена процедура. От Нова година отпада изискването работодателите да подават данни за дохода на боледувалите за предходния месец. Това ще съкрати срока, в който парите стигат до хората. Също от Нова година болничните листове работодателите ще трябва да се предават в НОИ най-късно до 15-о число на месеца след тяхното представяне. Сега това се случва 2 дни след начисляването на заплатата. Причината за промяната е въвеждането от Нова година на единната сметка за плащанията на бизнеса, но тя според управителя на Института Бисер Петков няма да ощетява хората, а напротив:

15-о число е крайният срок за подаване на болничните, т.е. няма проблем едно лице, ако боледува и е било във временна неработоспособност след 15-о число, работодателят да не чака 15-о число на следващия месец, а преди това да представи болничните листове и от този момент да започне да тече 15-дневният срок за съответно изплащане на паричното обезщетение. Но категорично всъщност ще има ускоряване на получаването на обезщетенията от бенефициентите, чиито работодатели всъщност са само начислили, без да са платили възнаграждението.

Запазва се размерът на глобите за работодатели, които не подават навреме болничните листове - до 1000 лева за всеки такъв.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени