Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Корнезов: Скандалът около КС е удар върху цялата ни държава и държавността

Александър Йорданов: СДС изпълни своя дълг към България, предлагайки една кандидатура
Снимка: Архив
Надали скандалът около Конституционния съд, който вече два месеца върви, е полезен за държавата, за обществото, за авторитета на КС и на конституционното ни раздаване. Това е удар върху цялата ни държава и държавността, включително и парламента, който не може да излъчи един конституционен съдия, който да бъде с професионални и морални качества. Така че не виждам никакви ползи от тях. Това каза заместник-председателят на правната комисия в НС и бивш конституционен съдия Любен Корнезов в предаването "12+3".

Трябваше предварително всичко да бъде уточнено, да се направят съответните справки и тези, които внасят тези предложения, действително да внасят предложения за личности, за юристи, които отговарят на конституционните изисквания и не само на тях, а и на морала като цяло, защото ние вече два месеца и повече нямаме Конституционен съд, нямаме конституционно раздаване, имаме висящи дела в КС и те си стоят. Казусите са около 10. Имаме още няколко дела, които може би ще внесем и няма на кого да ги внесем, защото КС въобще не се е събирал. Парламентът трябва максимално бързо, преди Нова година, да избере една достойна кандидатура и КС да започне да работи, коментира Корнезов.
Като станаха тези скандали, вероятно кандидатите за конституционни съдии са намалели, но явно, че се лансират няколко имена – Яне Янев и Веселин Марешки казаха коя е фаворитката - проф. Валентина Попова. Чувам и за други имена, но е добре да има няколко кандидатури, да има едно действително честно съревнование между тях и НС да избере най-добрата и достойна кандидатура, прогнозира депутатът.

Става така, че издигането на едни или други личности в нашата държава на едни или други постове е поставено в зависимост от определена политическа воля и така е според самата Конституция. Впрочем, според една група народни представители, още в далечната 1991 година предупреждавахме, че в конституцията, която прие ВНС се залагат капани пред бъдещата демокрация и рано или късно ще се покаже, че е необходимо конституцията сериозно да бъде променена и това време настъпи, каза основателят на СДС Александър Йорданов.

Според Йорданов проблемът е, че НС трябва да издигне кандидати и изведнъж се оказва, че издигнатите кандидати биват проблематизирани в публичното пространство.

Ако наистина има такива съмнения към такива хора като г-жа Гугушева или който и да е било, това означава, че системата куца и това, че тя куца ни го каза ЕК, която във всичките си доклади за България многократно посочва, че има проблеми в българската съдебна система, обясни Йорданов.

По думите на Йорданов не скандалът с КС е довел до разцеплението в партията, а депутатите, които са го напуснали, са избрали удобен момент, за да го направят:
Не смятам, че от тези скандали най-много се ощети СДС. Просто смятам, че СДС изпълни своя дълг към България, предлагайки една кандидатура и същевременно негови народни представители не се подчиниха на политическата воля на мнозинството - нещо, което е антиевропейско поведение.

Мненията на Любен Корнезов и Александър Йорданов чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна