Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати и юристи: Трябва да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия

Д.Смилов: Проблемът е в състоянието на съдебната система, ГЕРБ най-после трябва да излезе с достойна кандидатура
Снимка: Архив

Димитър Чукарски, независим депутат, Четин Казак от ДПС и Мая Манолова от БСП коментираха в "Преди всички" сагата около избора на конституционен съдия.

Има още много какво да се променя в процедурата, но имаме опорочена процедура от самото начало. Имам предвид бламирането на клетвата на Марковска от страна на президента.

Искам да се мери с един аршин и всеки да си знае правата и задълженията. Правото на българския парламент не може да бъде изземвано от президента.
Не трябва да има процедура, която да предпази от компромати евентуалните кандидати, но ние тръгнахме да търсим за конституционния съд хора от средите на магистратите. Най-чистият вариант би бил да посочим научни работници или преподаватели в университет. Когато не си имал възможност да правораздаваш, реално нямат какво да извадят срещу теб,
каза Чукарски.

Квотата за конституционен съдия рано или късно трябва да бъде запълнена, каза Четин Казак. Трябва да се обяви нова процедура. Формално процедурата "Гугушева" вървеше добре, но не завърши добре. Не смятам, че има нарушение на процедурата, но цялото развитие на нещата говори за това, че машината на ГЕРБ започва сериозно да буксува. Дори един такъв въпрос, по който никога не е имало проблем, може да се провали заради неспособността на управляващите да намерят правилния човек. Президентът излезе извън своите пълномощия и провали полагането на клетва. После премиерът заяви, че предоставя право на СДС да номинира съдия. Бяха изключени другите политически сили.

Театър на абсурда – така нарече случващото се Мая Манолова. Няма нито един кандидат, който да отговаря на изискванията и да е почтен. То е, защото управляващите търсят удобни хора. Таня Върбанова и Екатерина Михайлова са достойни хора. Това са хора с професионално самочувствие и с безукорна почтеност. Такива хора нямат място в това мнозинство, защото са почтени. Но вече не остана институция, която да не е окаляна. Изпълнителната власт посочи предварително кой ще бъде избран. Маските на фасадната демокрация паднаха.
Мая Манолова също смята, че трябва да бъде открита нова процедура.

Силно се надявам, че това не е представителна извадка на магистратурата, но е показателно какви хора се търсят от управляващите. А трябва да бъдат избрани достойни хора, без предварителни договорки. Вижда се до какво води подобна намеса, каза Четин Казак. Никога не сме номинирали член на Конституционния съд, това е принципна позиция, добави Казак.

Проблемът е в състоянието на съдебната система, каза Даниел Смилов, специалист по конституционно право от Центъра за либерални стратегии, в коментар за дефектите на процедурата. Поне при двама от кандидатите се стигна до основателни съмнения дали отговарят на условията за постовете, които заемат, а не само дали са достойни за конституционнни съдии. Това, че магистратите не се подлагат на проверка, е част от проблемите на съдебната власт. Тази процедура води до филтриране на кандидатите.

При казуса "Марковска" имаме добър ефект от пробойни в процедурата. Те позволиха на президента да покаже политическа и морална позиция. Това не представлява някакъв дълбок проблем в конституционната система. Не мисля, че зад процедурните въпроси по оттеглянето на кандидатурата на Гугушева стои някакъв дълбок конфликт. Решението трябва да е в парламентарното мнозинство. ГЕРБ най-после трябва да излезе с убедителна кандидатура. Отговорността вече е тяхна. Трябва да се намери безспорна обединителна фигура. Няма смисъл мнозинството да делегира пълномощията си на други парламентарни групи. Не виждам причина за проточване. Конституционният съд може да се произнася и в намален състав, въпреки че има и предпазливост.

При избора на главен прокурор трябва да се обърне внимание на сигналите, но трябва и да се разгледат внимателно концепциите на кандидатите. Освен административните проблеми в прокуратурата, но основата за критиките са случаите на влияние, а този проблем трябва да се изясни по време на дискусията, каза още Д. Смилов. 

Целите интервюта можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна