Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гогов: "Булгаргаз" може да не сключи договор с "Топлофикация-Плевен"

Снимка: БГНЕС

Директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов не изключи възможността доставчикът да не сключи договор с "Топлофикация-Плевен", която му дължала 20 милиона лева.

Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов изрази недоумение как плевенската топлофикация е успяла да купи русенската, при положение че дължи на доставчика 20 милиона лева:

Ако някой може да извади 27 милиона евро, за да купи нещо, а в същия момент да дължи 20 милиона лева, значи някъде в цялата схема има нещо порочно. В момента единственият инструмент за принуда, който имаме, е този - да не приемем да сключат договор с нас поради факта, че имат просрочени задължения. И това право ни го дава законът.

За да не се случи това, Гогов призова управата на "Топлофикация-Плевен":

Да си поемат ангажимента ясно и точно в какви срокове ще погасят старите си задължения и тези срокове не могат да бъдат безкрайни.

Как "Топлофикация-Плевен" е успяла да намери пари да купи русенската, но не е осигурила средства за покриване на задълженията си към "Булгаргаз", отговори Валентин Терзийски, шеф на дружеството:

Кредитирането, свързано с разходите за природен газ към момента, банките не го приемат за достатъчно ликвидно.

Терзийски отрече твърденията на Гогов, че управляваното от него дружество дължи на "Булгаргаз" 20 милиона лева. По негови сметки става въпрос за задължения в размер на около 4 милиона.

Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев отрече възможността плевенчани да останат без парно в разгара на отоплителния сезон.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна