Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Транснефт" пусна в експлоатация втория етап от петролопровода "Източен Сибир-Тихия океан"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Руското дружество "Транснефт", най-голямата в света тръбопроводна компания, пусна днес в експлоатация втория етап от петролопровода "Източен Сибир - Тихия океан".

Новата система за транспортиране на руския петрол на изток беше построена вместо за три, за две години.

Мощността на петролопровода е 30 милиона тона годишно, като плановете са тя да бъде увеличена до 50 милиона тона. Предвижда се по новата тръбопроводна система да се транспортира суров петрол за страните от азиатско-тихоокеанския регион, както и за вътрешния пазар. Дължината на съоръжението е над 600 км, като то преминава през териториите на няколко автономни области и свързва Амурския край със специализираното морско пристанище "Козмино" в Приморския край. Чрез новия петролопровод руската компания "Транснефт" ще се стреми да наложи на световния пазар особен сорт петрол, който заради ниското съдържание на сяра е с изключително високо качество. Предвижда се суровината да се изнася за Япония, Китай, САЩ, Южна Корея, Индонезия, Малайзия и други страни от азиатско-тихоокеанския регион.

Това е сериозно и значимо събитие за цялата руска икономика, заяви президентът Владимир Путин, който чрез специална видеовръзка взе участие в церемонията по откриването на втория етап от петролопровода "Източен Сибир - Тихия океан".

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна