Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Миланов спечели приза “Футболист на годината”

Снимка: БГНЕС

Георги Миланов спечели приза "Футболист на годината". Отличието е историческо, тъй като полузащитникът на „Литекс” стана най-младият победител в класацията. Той получи трофея едва на 20 години, докато досега постижението се държеше от Димитър Бербатов - на 21 през 2002. 20-годишният талант стана и едва вторият представител на роден провинциален отбор, който печели отличието. Единственият досега с подобно постижение бе легендата на „Локомотив” (Пловдив) Христо Бонев, взел наградата три пъти.

За мен е голяма чест да съм номер едно в България. Благодаря на всички, на Христо Стоичков, който ми гласува изключително доверие и ми помогна да израстна. Благодаря и на нашия собственик, който е изключителен човек, заяви Миланов, който получи наградата си от президента на БФС Борислав Михайлов.

Това е журналистическа анкета и аз нямам право на мнение. Моето мнение съвпада с това, каквото сте посочили вие. Според мене победителят е напълно заслужено триумфира като номер 1. Аз смятам 2012-а година за успешна, особено за националните отбори. Виждате колко млади играчи попаднаха в класациите. Треньорът на националния отбор също получи напълно заслужен приз. Сега трябва да затвърдим постигнатото, каза още президентът на БФС.

Второто място в анкетата остана за Иван Иванов от „Партизан”, а трети е Станислав Манолев от „ПСВ Айндховен”.

Георги Миланов получи и наградата "Най-добър футболист на "А" група". Халфът на „Литекс” изпревари в класацията двама футболисти на шампиона „Лудогорец” - Емил Гъргоров и Светослав Дяков.

Селекционерът на националния отбор по футбол Любослав Пенев получи награда за „Най-голям принос за развитие на футбола”. През изминалите 12 месеца Пенев успя да вдигне "лъвовете" и да върне надеждата, че родните футболисти могат да се класират за Мондиал 2014. Пенев обаче не получи лично своята награда, а тя бе връчена на неговия помощник Радослав Здравков.

Капитанът на националния отбор и "Астън Вила" Стилиян Петров получи специален приз. 2012 бе тежка за рекордьора по мачове за трикольорите, след като през март бе диагностициран с тежко заболяване. Стенли все още продължава своята битка, а днес наградата от негово име получи членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов.

Вратарят на „Славия” Стефано Кунчев, който през есента игра под наем в „Локомотив” (Пловдив), бе удостоен с  наградата за феърплей. Повод за това стана разкритие на играча от преди няколко месеца,че бандити са се опитали да го подкупят с 20 000 евро, за да уредят мач. Кунчев обаче отказва, а малко след това е бит пред блока, в който живее.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна