Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Левски” няма да сменя името на клубния си стадион, ще стопанисва и стадион „Раковски”

Снимка: Архив

Ръководството на Левски представи проекта за изграждането на новия стадион на клуба. На специална пресконференция изпълнителният директор на "сините" Иво Тонев, финансовият директор на клуба Константин Баждеков и архитектът, изготвил проекта за реконструкция на стадиона Иво Панталеев представиха плановете за демонтаж на актуалното съоръжение и изграждане на ново.

Новият проект на "сините" ще предлага на привържениците магазин за фенове, музей, ВИП-паркинг, заведение за бързо хранене и 14 ВИП ложи, както и нови удобства за привържениците на клуба.

Цената на първия етап на реконструкцията, който ще включва секторите "А" и "Б" е между 16 и 20 милиона лева. Във финалния си вариант съоръжението ще има капацитет от 28 000 зрители.

Не можем да говорим за реконструкция, защото на практика изграждаме нов стадион. "А" сектор ще бъде взривен между 25 и 30 януари през новата година. През юни събаряме "Б" сектор. Те трябва да бъдат готови до май 2014 година, като ще бъдат готови за празненствата за 100-годишнината на нашия клуб. Изключително мащабен проект, много труден за изпълнение, но се надяваме нашите усилия да донесат радост на нашите фенове, заяви Иво Тонев.

Ръководството на "сините" замисля да постави мрежи, които да предпазват футболистите и съдиите от хвърляне на предмети към терена. Такива мрежи са характерни за германските съоръжения.

Помислили сме за мрежи. Няма да има писта и това значи, че трибуните с феновете ще са директно до терена. От друга страна приближаването на секторите до игрището ще отвори повече пространство около стадиона. Така например пред Сектор "А" ще се отвори пространство от още 15 метра.

Изпълнителният директор на "Левски" Иво Тонев допълни, че клубът няма да има нужда от тегленето на кредит за изграждането на новия стадион. Той категорично отрече възможността проектът да бъде финансово подкрепен от държавата, както и името "Георги Аспарухов" да бъде заменяно с такова на евентуален спонсор на строителството.

Държавата няма да участва по никакъв начин в ремонта. По-точно не в ремонта, а в изграждането на новия стадион на "Левски". Единственото участие на държавата в проекта е максимално бързото обработване на документите около строителството, защото това също може да забави значително действията ни. Имаме гаранциите, че ще получим съдействие във всяко едно отношение. За финал на тази тема искам да кажа, че "Левски" ще се оправя сам в това отношение, както винаги досега се е оправял. За да няма спекулации, към днешна дата по никакъв начин не стои на дневен ред смяната на името на стадиона. Говорихме с една инвестиционна компания, която иска да управлява стадиона в следващите няколко години. Става дума главно за концерти на него.

На срещата с медиите стана ясно, че ръководството на Левски е постигнало споразумение с МВР за обновяване на стадион "Раковски" и изграждането на още един терен в комплекса на мястото на актуалните тенис кортове. Това ще стане още през лятото на 2013 година, като изграждането на новия терен на стадиона и изкуственото игрище в близост до него ще бъдат финансирани от шефовете на "сините". В замяна на това техни юноши ще продължат да тренират и играят мачовете си на стадиона, като се очаква бройката им да се увеличи значително. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени