Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се прости с актрисата Домна Ганева

Снимка: БГНЕС

Десетки приятели, почитатели и колеги изпратиха в последния й път голямата българска актриса Домна Ганева. Ето какво казаха за нея режисьорът Стефан Стайчев и актьорите Слава Рачева и Георги Кадурин.

Стефан Стайчев: Домна Ганева беше една кралица. Бих я сравнил, както преди много години загубихме Маргарита Дупаринова, съпругата на Апостол Карамитев, този тип "горда на сцената". Можеше да играе баба, можеше да играе любовница, можеше да играе майка, можеше да играе, в хубавия смисъл на думата го казвам, клюкарката съседка, но винаги беше с някакво вътрешно достойнство. Дори когато заболя и трябваше да превие така, физически казано, гръбнака си, тя пак изглеждаше изправена, пак с непревит гръбнак.

Слава Рачева: Тя винаги беше светъл човек и всичките спомени са светли за нея. Така, както беше болна напоследък, никога не се оплакваше, винаги беше усмихната и казваше - "нали знаеш, че съм раздала ключовете за моята къща, който иска, когато може, да дойде". Тя беше наистина един много светъл човек. Затова и спомените за нея са много светли.

Георги Кадурин: Изключителна актриса. Жалко, че отдавна болестите направиха така, че да не може да играе, и второ, тя освен че е много голяма в театъра, тя и в моя личен живот е много голяма фигура. Няма да ви стигне лентата, ако трябва да разкажа какви вечери сме имали там, в тяхната къща, когато бяхме млади, когато и те бяха по-млади, и тя, и Николай, колко хора се събираха там, с колко съм се запознал, ето ви нещо светло, излетяха гълъбите. Това, което съм преживял там, и не само аз, спомени са за цял живот. Това си беше една допълнителна школа към това, как се държиш в света въобще. Лека й пръст... Доми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна