Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за предприятията в несъстоятелност може да отпусне срeдно 500 лева на работник

Снимка: Архив

Средното обезщетение, което Фондът за гарантиране на парите на предприятията, обявени в несъстоятелност може да отпусне на работник е в размер 500 лева, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" подуправителят на НОИ Весела Караиванова. Тя припомни при какви обстоятелства са се извършвали компенсаторните плащания от Фонда, чиито активи са 200 милиона лева:

Сумата, която фондът е изплатила е около 400 000 лева. Правото, за да възникне тази защита на вземанията на работниците и служителите произтича от техните трудови правоотношения. Когато спрямо работодателите е открито производство по несъстоятелност, работниците и служителите имат право на това гарантирано вземане и работодателят трябва да е осъществявал дейност най-малко 6 месеца преди началната дата на неплатежоспособността.

Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ, изтъкна някои от слабостите на този закон и се аргументира защо:

Той подлежи на критика, тъй като в някои свои конкретни детайли не дава добри решения. Допуска се изплащане на обезщетения само на лица, които са прекратили своите правоотношения и то само на едно основание по Кодекса на труда. Ако аз съм работник и прекратя поради това, че не са ми платили заплатата, само в този случай имам право да получа обезщетение. Защо другите, които не са си получили, но не са прекратили правоотношенията си, няма да получат? По тоя начин законово се създава един стимул за нарастване на безработицата.

Интервютата с В. Караиванова и Ч. Христов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!