Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубав сериал може да излезе от делото "Октопод"

Снимка: БГНЕС

Хубав дълъг сериал може да излезе от делото "Октопод", коментира в предаването "От петък до петък" журналистът от БНР Силвия Великова. Днес в съдебната зала беше разпитан бившият вътрешен министър в кабинета на Иван Костов - Богомил Бонев. Той свърза уволнението си като министър с отказа да лицензира фирма на Алексей Петров, разказа журналистът и добави: Прокурорът по делото Светлозар Костов намира това за много автентична и достоверна история и използва повода, за да каже, че всички тези връзки той ги е описал в своя обвинителен акт, който точно така описва през този период връзките, които е имало между криминалния, политическия и съдебния сектор.

Потвърждава се усещането, че това ще е едно дело, в което ще си говорим за едни стари политически истории, недоизказани и недовършени, защото, ако прокурор Светлозар Костов знае, че е имало такива връзки между престъпния бизнес, политици и магистрати от този период, мисля, че давностният срок може и да не е изтекъл и би трябвало да се очаква да има дела. Очакванията за това дело е да продължи дълго и напоително, едва ли ще свърши тази година.

Великова направи паралел между последната акция на МВР, наречена М.И.Л.Е.В., която означава Мастит, Измамник, Лицемер, Е, Вреден, с акцията от преди време Р.А.Л.И.Ц.А. Абревиатурата съвпада с фамилията на съдията Теодор Милев от Окръжния съд във Велико Търново, който е бил в състава, потвърдил домашния арест за 25-годишния рецидивист Звезделин Методиев. Според вътрешния министър Цветан Цветанов, тази мярка е дала възможност на Методиев да извършва кражби.

Тази сутрин Цветанов отправи и призив към съдебната система да се направи така, че да не страдат гражданите и да може хората, които извършват престъпления, да получават подобаващи наказания, припомни Силвия Великова. Тя добави: В това не би имало нищо лошо до момента, когато стана ясно как се казва съдията, променил мярката за неотклонение. /.../ И при новия главен прокурор, и при стария главен прокурор нищо ново под слънцето – съдът продължава да бъде под прицела на вътрешния министър и той все така първосигнално продължава да възприема всичко, което се случва, без да се запознае със случая.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна