Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемоарите на участника в Априлското въстание Танчо Шабанов са издадени в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Уникален съвместен проект на посолството на България в Кипър и Министерството на външните работи на Кипър ще бъде представен днес  в Никозия. Това е книгата „Описание на живота ми в Кипър”, която съдържа мемоарите на българския поборник от Априлското въстание Танчо Шабанов, заточеник на остров Кипър.

„Описание на живота ми в Кипър” е дневникът, който българският революционер води по време на заточението си на острова, където е изпратен след потушаването на Априлското въстание. Шабанов е един от неговите организатори, член на основания от Левски Копривщенски революционен комитет, близък съратник на Бенковски и Каблешков.

Сега тези мемоари бяха издадени в книга, всички текстове в която са на български и гръцки език. Подготовката и отпечатването й е съвместен проект на посолството на България в Никозия и Министерството на външните работи на Кипър, осъществен в рамките на Кипърското председателство на Европейския съюз.

Уводните думи в съвместното издание са от министъра на външните работи на Кипър г-жа Ерато Козаку-Маркулис и от посланика на България Веселин Вълчев, които ще произнесат и слова при официалното представяне на книгата. Предговорът е подготвен от проф. Йоанис Теохаридис, известен османист, възпитаник на Софийския университет “Св. Климент Охридски” , професор в Университета на Кипър.

Изданието съдържа частите от дневника на Танчо Шабанов за неговото заточение в Кипър в периода 1877 – 1878 г. Авторът ярко обрисува бита и традициите на кипърци, живота на българските заточеници в Кипър и най-вече топлото и приятелско отношение на местното население към тях. В книгата са включени и фотокопия на оригинала, на документи, написани или подписани от Танчо Шабанов, негови снимки и рисунки. Част от тези материали са предоставени от Историческия музей в родния град на поборника Копривщица.

Книгата излезе в тираж от 1000 броя.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Никозия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна