Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна снабдяването с газ на абонатите в Габрово

Снимка: Велина Махлебашиева

В Габрово започна снабдяването с природен газ след близо 17 години очакване, в които различни компании се захващаха с проекта, но никоя не го доведе до край. Първите потребители на синьото гориво са сградите на общинската администрация, Техническия университет, две детски градини и една от големите фирми в града.

Строителството на първия етап на газификацията започна през септември 2012 г. Досега фирма "Ситигаз България" е изградила 40 км газопровод. Свързването на Габрово  с националната мрежа беше отбелязано със запалването на символична факла, работеща на природен газ. В церемонията участва премиерът Бойко Борисов, който каза:

Обещахме газификация... Това, което Станишев и компания са го правили 20 години, ние сме го направили за 4 месеца.

Фирмата газификатор предвижда до 2017 година да бъдат изградени над 200 километра газоразпределителна мрежа. Планираната инвестиция за Габрово достига 25 милиона лева. В контекста на енергийните проекти в словото си министър-председателят Бойко Борисов коментира темата за АЕЦ "Белене":

Действително няколко години опитвах да намеря начин милиард и кусур милиона лева, които са вложени в "Белене", да им намерим някакво приложение. Но от това, което вчера ми се докладва, е, че нито е имало инвеститор, който иска да даде пари, нито сме имали пари някога. Ако вие искате АЕЦ "Белене" трябва да ми кажето откъде 22 млрд. - 23 млрд. с електропреносната система, ще извадим. Държавата ги няма! Не ги е имала и 2008-а година.

Премиерът Борисов посети Севлиево, където беше представен договорът за безвъзмездна финансова помощ за рехабилитация и разширение на ВиК-мрежата на града.

По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени