Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически реакции след предварителните резултати от референдума

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров оцени резултата от референдума като "шамар за управляващото мнозинство". За него положителният вот ще осигури бъдеще за АЕЦ "Белене":

Въпреки огромния натиск, който беше направен от управляващите, оказва се, че българинът каза твърдо "не, не и не" на правителствения натиск, не се подаде на манипулациите. И въпреки че не излязоха четири милиона и 300 хиляди, естествено това не се и очакваше в този студ, тези 20 процента, които излязоха, ще вкарат дебатите отново в парламента, там ГЕРБ и тяхното мнозинство ще отхвърли референдума, гласа на народа, но следващото правителство ще отхвърли пък антибългарската позиция на ГЕРБ и отново ще вкара проекта "Белене" в ход.

Мартин Димитров от Синята коалиция коментира, че резултатът от референдума е категорично против изграждането на нова АЕЦ в "Белене":

Хората на практика отхвърлиха "Белене". 80 процента не гласували при тази кампания, която продължи повече от 30 години за проекта "Белене", означава, че хората разбират, по-добре информирани са и неучастието е форма на отхвърляне на проекта "Белене".

Аз специално благодаря на тези повече от 500 хиляди души, които гласуваха с "Не", което е и активната форма на отхвърляне вече на този проект. Очаквам в кратки срокове решение на българския парламент и призовавам всички политически сили да не се бавим, а да кажем твърдо "Не" с едно решение на парламента в следващите две седмици, не по-късно. Аз съм убеден и след следващите парламентарни избори, тази битка ще я има отново и ние трябва да я водим с всички сили, защото знам и познавам ядреното лоби. Те няма да се откажат и никога не са се отказвали.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени