Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хазаите плащат данък в аванс, припомнят от НАП

Снимка: БГНЕС
Данъчните власти припомниха, че наемодателите на физически лица трябва да декларират на всеки три месеца какъв данък дължат авансово. Това става с декларация, образец 4001. Тя се подава за всяко тримесечие, без последното. Както досега, годишният налог за 2013 година се изчислява в данъчната декларация за следващата година. Хората, които дават под наем помещения на фирми, също са длъжни да отчетат доходите си от наем пред приходната агенция. Това трябва да стане до края на април следващата година, когато ще попълват данъчната си декларация. В тези случаи обаче декларацията-образец 4001 се подава в НАП от фирмата, която плаща наема.
Облекчение за фирмите-наематели е, че тази година те няма всеки месец да издават служебни бележки колко наем са платили на хазяина си, а ще се отчитат веднъж годишно. Фирмите ще внасят данъка, удържан авансово, веднъж на три месеца, а не както беше през 2012 всеки месец. За последното тримесечие на 2013 година платците на наем няма да го удържат и внасят авансово.
От НАП припомнят, че гражданите с 50 на сто или повече намалена работоспособност, които дават помещения под наем, дължат авансов данък само когато всичките им доходи превишат 7 920 лева.
По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени