Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Транснефт": Излизането от "Бургас-Александруполис" ще е политическо решение

Снимка: БГНЕС

Евентуалното решение на българския парламент за излизане на страната от проекта "Бургас-Александруполис" ще бъде политическо, а не икономическо, и няма да има последици за самия проект, тъй като на практика ще бъде нелегитимно. Това заяви за Българското национално радио Игор Дьомин - говорител на компанията „Транснефт”, която участва в проекта за петролопровод от руска страна.

Според Игор Дьомин излизането на всяка от страните от международния проект се регламентира от два документа:

Първият документ е самото споразумение, в което пише, че напускането е възможно само след завършване на периода на развитие на системата след пуска на проекта в експлоатация. Това условие очевидно не е изпълнено. Другият документ е Виенската конвенция, която позволява да се излезе от проекта, в случай че другите страни нарушават договора, но това условие би било валидно само ако не беше регламентиран този въпрос в самия договор, посочи Игор Дьомин.

Според Дьомин България може да излезе от "Бургас-Александруполис" чрез постигането на взаимно съгласие с останалите участници в проекта. Решението на българския парламент няма да има никакви легитимни последици и на практика няма да има никакво значение не само за нас, но и за българската страна. Това не е икономика, а политика. Проектът е в замразено състояние и не ни е ясно защо българското правителство изведнъж реши да постави въпроса за нещо, което и без това не се строи. За нас тук отсъства здравият смисъл, заяви Игор Дьомин, говорител на „Транснефт”.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна