Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски и американски специалисти разследват атентата в Анкара

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турските сили по сигурността издирват 14 души, членове на забранената лявоекстремистка партия "Революционен фронт за освобождение на народа", която пое отговорността за терористичния атентат срещу американското посолство в Анкара, извършен от самовзривилия се терорист Еджевит Шанлъ. Издирваните терористи, между които има и няколко жени, специално били подготвени за камикадзета. Една част се обучавали в лагер на гръцка територия, а друга - в Германия.

Турската полиция разпространи снимки на заподозрените. Възможно е да са променили външността си, мъжете да са с брада, а жените с очила или с друга прическа, се отбелязва в съобщението на турската дирекция по сигурността. Призовват се гражданите при съмнение веднага да информират в полицията.

Предполага се, че групата терористи към момента не са в Турция. Но е възможно да влязат с фалшиви документи. В Анкара продължава разследването на терористичния атентат, при който загина един охранител, а една турска журналистка бе ранена. В разследването участва екип от американската федерална служба, който пристигна в неделя. Предполага се, че атентаторът е пътувал на автостоп до Турция. Издирва се кола, марка Застава - югославско производство, която се е намирала на мястото на взрива.

Според американския посланик в Анкара Франсис Ричардоне, САЩ имат право да съдят турската лявоекстремистка организация и нейните членове. ”Американското законодателство дава право на съдене на лицата, които са в чужбина. Тази организация от 1990 г. извършва престъпления срещу Съединените щати. Те са терористична организация“, каза американският посланик.

Информация на Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна