Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпрос на време е да ни поискат категорични доказателства за връзка на "Хизбула" с атентата

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България
Много преди КСНС от едно интервю на следовател по делото за атентата в Бургас станаха ясни доста голяма част от нещата, които днес и министърът на вътрешните работи, и шефът на ГДБОП разказват. Всичко това още през януари беше разказано, но очевидно проблемът беше, че не трябваше да се каже от прост следовател, а трябваше да се каже на подобен висок форум. Затова се изложихме да го четем първо по чуждите вестници и да получим поздравления преди официалното изявление. Това коментира в предаването "От петък до петък" журналистът Силвия Великова. Тя посочи, че сега "топката" отново е в прокуратурата, защото е въпрос на време от нас да се поискат категорични доказателства за връзка на "Хизбула" с атентата.

Едно е да отговориш на очаквания на международните си партньори, друго е когато от този отговор ще се преценява формирането на една европейска политика за това какво е "Хизбула".

Според неофициална информация, тези доказателства ще трябва да ги доставят тези, които употребиха много популярния тези дни израз "обосновано предположение", тъй като прокуратурата няма да може с тези темпове да превърне в доказателства оперативната информация, с която разполага, обясни Великова.

Относно съдебните поръчки, които са изпратени до няколко държави, тя подчерта, че практиката показва, че една такава поръчка се изпълнява в рамките на година, а при някои и повече.

От гледна точка на приключване на разследването - в юридическия смисъл, има доста да се почака. Това дело скоро няма да влезе в съда. Независимо от това, то и да влезе в съда, сме сигурни, че хора на съд няма да бъдат изправени, защото то може да се води само като задочен процес – никой от нас не допуска, че тези хора, които са участвали в този атентат, някога някъде ще бъдат заловени и изпратени в България, за да присъстват на процес.

Относно документите от папката "Буда", Великова каза, че предстои да се установи дали те представляват класифицирана информация. Ако секретността е изтекла и те са били декласифицирани законно, дори и да са изтекли през службите, няма как да се търси наказателна отговорност, обясни тя. Журналистът припомни обаче, че прокуратурата няма навика да се взира в съдържанието. Тя очаква, че до следващото заседание на ВСС да стане ясно дали са изчетени документите, дали те ще се проверяват, дали ще се открият и дали ще се търси отговорност на някой. Гардеробът остава все така пълен и удобен да бъде изпразван в удобно време, коментира още Силвия Великова. 

Целия коментар на Силвия Великова чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна