Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

 

Изслушването на номинирания за поста директор на ЦРУ Джон Бренън пред сенатска комисия е сред основните теми на западния печат.      

Ню Йорк Таймс пише, че ако кандидатурата на Бренън бъде одобрена, той ще оглави служба, която "за последните 12 години се превърна в могъща паравоенна сила". Според Вашингтон  Пост,  изслушването е показало дълбокия скептицизъм към подхода на администрацията на Обама за борба с тероризма". Гардиън акцентира върху въпросите, зададени на Бренън, във връзка с обвиненията, че е играл водеща роля в измъчване на заподозрени терористи.

Гръцките вестници коментират срещата на Европейския съвет за бюджета на Евросъюза. Етнос  пише, че битката за еврофондовете е жестока, а  Атина се стреми да се домогне до пакет, по-голям от 14 милиарда евро. Вима определя форума като трилър. Усилията на Гърция и на останалите страни, привърженици на кохезията, протичат под неистовия натиск на европейския север, който настоява за драстични съкращения, отбелязва Нафтемборики.           

Руският вестник  Комерсант цитира правозащитната организация "Фрийдъм хаус", която посъветва Белия дом да се откаже от политиката на "рестартиране" и да смени тона в отношенията с Москва. Правозащитниците са убедени, че централна тема в руския политически живот е станал "подчертаният антиамериканизъм". Те отправят лична препоръка към Обама  да отмени предстоящото си посещение в рската столица.

Независимая Газета  предупреждава, че олимпийският проект на Русия е сериозно застрашен. Олимпийските трамплини в Сочи са заплашени от гигантски свлачища. Освен това са се появили грешки в проектирането и оценката на почвите.

 

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени