Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия почитат свещениците, избити от болшевишкия режим

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руската православна църква почита днес паметта на десетките хиляди свещеници, избити по време на болшевишкия режим. Траурни церемонии се провеждат в цялата страна.

Център на днешните паметни събития е Кремъл, където патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи Божествена света литургия в Успенския събор.

По данни на Православния хуманитарен университет, през 20 век за своята вяра са пострадали най-малко 500 хиляди служители на църквата. Само през първата вълна от репресии през 1918-1920 г. са били убити 9 хиляди духовници, а стотици хиляди са изпратени в лагери. През лятото на 1937 г. болшевишката власт издава заповед за няколко месеца да бъдат ликвидирани всички изповедници, които са в лагерите и затворите. За две години са били репресирани 200 хиляди вярващи, като половината от тях са били разстреляни.

Паметта на новомъчениците ще бъде почетена днес и край Москва на полигона в район Бутово, който се нарича „Руската Голгота”. Според архивите на КГБ само там през годините на кървавия терор са били избити близо 20 хиляди свещеници..

Работата по реабилитирането на жертвите започва през 1989 година, като преди дни Архиерейския събор на Руската православна църква създаде църковно-обществен съвет, който ще се занимава с увековечаването на паметта на новомъчениците.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна