Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Герон: Политическото обвързване притеснява много от юристите

Снимка: Архив

Гражданският съвет към ВСС се събира днес, за да уточни правилата, по които ще работят няколкото неправителствени организации, които са в него.

Адвокат Йосиф Герон, заместник-председател на Съюза на юристите, коментира в "Преди всички" комуникацията на съвета с ВСС:

Гражданският съвет не може да задължава ВСС да взема определени решения, но взаимодействието е важно.

ВСС реагира като сърдито дете на създаването на Граждански съвет. Нито една от неправителствените организации не губи своята автономност и ще действа, както прецени и според европейските практики, уточни Герон.

Декларацията до Брюксел имаше за цел коригирането на някои вече забелязани пропуски, каза още адвокат Йосиф Герон.

В деня, в който изтича срокът за подаване на кандидатури за главен съдебен инспектор и за конституционен съдия, в Народното събрание все още не е внесена нито една номинация.

Те могат да се правят до края на работния ден, а според приетите правила изборът трябва да се проведе на 6-и март.

До откриването на процедурата за избор на констутиционен съдия се стигна след провала на кандидатурите на Венета Марковска и Галя Гугушева. Позицията главен съдебен инспектор пък остана вакантна при първата процедура заради липсата на внесени в срок номинации за поста.

Много колеги се въздържат да издигат кандидатури и да приемат издигане. Това, че кандидатури за квотите в парламента могат да издигат само политически партии, притеснява много от колегите, които не желаят да се обвързват с една или друга политическа партия, каза Герон.

Ще преценим дали ще издигнем кандидатура, каза Янаки Стоилов от БСП.
Съществените проблеми, които засягат гражданите остават до голяма степен нерешени, смята Стоилов. 

Той коментира и проблема с високите сметки за ток: Предлагаме да се национализира политиката, за да служи на народа. Либерализирането се отнася до достъпа до мрежите, до възможността хората да избират как да им бъдат доставяни услуги. Пазарът е необходим регулатор, но той трябва да бъде регулиран от държавата. Въпрос на избор е дали държавата да участва като собственик или регулатор.

Раферендумът е безспорен успех за демокрацията, активните граждани и БСП. Не трябва да подценяваме и надценяваме тези резултати, каза още Стоилов.

Разговора на Силвия Великова с Й. Герон и Я. Стоилов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна