Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Золфелнер: Електроразпределението ще стане по-прозрачно с Третия либерализационен пакет на ЕС

Снимка: БГНЕС

Електроразпределението у нас ще стане по-прозрачно след въвеждането на Третия либерализационен пакет на Европейския съюз. Това обаче ще изисква много време, предупреди директорът на ЕVN за България.

Йорг Золфелнер заяви, че всяка страна в ЕС трябва да спазва изискванията на либерализационните пакети в сектора. В България EVN са направили разделянето между електроразпределение и електроснабдяване още преди 2006-а година по повод регулаторния одит през 2010-а година. Золфелнер посочи, че в Германия мрежата с високо напрежение е приватизирана и е отделена от тази със средно. Въвеждането на либерализационните пакети предизвиква реакция в гражданите на богатите страни в Европа. В Германия сега плащат по 50 евро допълнително на един мегават за електроенергията от възобновяемите източници.

Цената на един мегават час е само 40 лв. и след това има добавка 50 евро за мегават час зелена енергия, като резултатът е много висока сметка. Аз очаквам една дискусия на европейско ниво. Без да има стриктни правила за всяко нещо и нещо по-глобално, да има и възможност за различните страни да имат по-гъвкава политика.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна