Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция иска окончателно прекратяване на проекта АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Синята коалиция настоява парламентът да прекрати окончателно проекта АЕЦ "Белене" още този месец. Депутатите от коалицията внесоха проект за такова решение.

Депутатът Иван Иванов от Синята коалиция коментира, че според резултатите от проведения референдум на 27-и януари не повече от 12% от българите са съгласни да се строи АЕЦ "Белене", което давало основание да се счита, че проектът трябва окончателно да бъде прекратен. От Синята коалиция настояват за ускоряване на процедурите по удължаване срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Иван Иванов.

Настоявам правителството да обяви открит международен търг за продажба преди доставката в България на поръчаното, произведено и заплатено оборудване за АЕЦ. Препоръчваме на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение "Три плюс" на площадката в Козлодуй.

Внасяйки проекта, Синята коалиция настоя парламентът да излезе с окончателно решение не по-късно от края на февруари. Депутатите Мартин Димитров и Иван Иванов изказаха съмнение, че се прави опит да няма дебат за АЕЦ "Белене" в рамките на мандата на сегашното Народно събрание.

И е важно политическите партии, тези които не са се определили, да се определят. ДПС нямат позиция. Партията на Кунева няма позиция. Тези милиард и 800 милиона, изхарчени по "Белене", вече товарят нашите сметки, каза Мартин Димитров. 

Сметките за ток на всички български домакинства ще нарастват многократно. Това ще бъде ефектът, ако Народното събрание няма волята да спре този проект, смята Иван Иванов.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна