Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е последната меса на папа Бенедикт XVI

Снимка: ЕПА / БГНЕС

За първи път, откакто обяви оттеглянето си, папа Бенедикт XVI се появи на публично място. Това стана на редовната му обществена аудиенция в зала "Нерви" на Ватиканския палат. По-късно днес той ще отслужи литургия в базиликата "Св. Петър".

Осем хиляди души, изпълнили до краен предел зала "Нерви" към Ватикана, посрещнаха с бурни овации появата на папа Бенедикт XVI, на тази предпоследна аудиенция с него. Словото му бе неколкократно прекъсвано от бурни и продължителни аплодисменти. Пред аудиторията светият отец обясни още веднъж причините за оттеглянето си, което е взел лично, обмислено и при наличие на пълна свобода. Трогателна бе реакцията на присъстващите като израз на пълно разбиране и уважение към него. Последната обществена аудиенция на папата е на 27-и февруари, ден преди оттеглянето му, когато ще се състои и последният му съвет с кардиналите.

Поради огромния международен интерес към папата и създалата се необичайна обстановка от решението му да се оттегли, традиционната литургия на Пепеляна сряда той ще изнесе в базиликата "Св. Петър" днес по-късно, с която се слага началото на Великденските пости в католическия свят. Това ще е последната меса от понтификата на папа Бенедикт XVI.

Информация на Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени