Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия още не е променила позицията си за разширяването на Шенген

Снимка: Архив

Холандия засега не е променила позицията си за разширяването на Шенген и все още не е взела решение дали на предстоящия в началото на март Съвет по правосъдие и вътрешни работи ще подкрепи присъединяването на България и Румъния. Това съобщи Йохем ван Опстал – говорител на държавния секретар по правосъдието и сигурността и министър на имиграцията Фред Теевен.

Запитан какво е довело до смекчаване на холандската позиция и можем ли да очакваме от Холандия положителен вот на съвета на министрите през март, говорителят отговори, че позицията на страната му остава непроменена, а решението на Съвета ще бъде формулирано в следващите седмици.
За да реши дали България и Румъния са готови за Шенгенско членство, Холандия ще вземе предвид напредъка на двете страни в реформите, заложени в мониторинговия механизъм. Властите в Хага в момента анализират извънредния доклад за Румъния и представената от Европейската комисия информация за България, заяви още Йохем ван Опстал.

И двете страни са постигнали известен напредък, но за Холандия остават притесненията, свързани с устойчивостта и необратимостта на реформите, каза той.

Холандия провежда консултации по темата с различни европейски партньори, отбеляза говорителят, като посочи конкретно Германия и Франция. Той добави, че в следващите седмици министър Фред Теевен ще разговаря със свои колеги от други страни от Евросъюза, както и че предстои холандското правителство да проведе консултации с парламента, за да определи позицията си.


По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна