Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Механизмът с докладите на ЕК в България не е ефективен

Снимка: БГНЕС
Механизмът с докладите на ЕК за борба с корупцията и организираната престъпност в България не е ефективен – според изследване на група учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според тях, ако коренно не се промени мониторингът, той трябва да бъде прекратен, защото е вреден в сегашния му вид.

Проф. Георги Димитров от Катедра "Европеистика" коментира: Съдържанието на самите доклади е в такава степен рехаво, разнопосочно, за нас е огромен проблем това какво представляват препоръките, отправени към правителствата на двете страни. Има неразбиране на систематичната връзка между криминална икономика, уязвимост на демокрацията и услужливия съд. Тук не се отчита, че националните ситуации упражняват систематична съпротива срещу политиките за борба с корупцията. Корупцията не е персона, не е партия, това го няма в подхода. Докато не премахнем систематичния характер, всичките усилия ще завършват като с братя Галеви.

Без да дават правилната рецепта, учените призоваха държавите-членки на ЕС да преговарят за промяна на формата на механизма за сътрудничество и проверка, за да се легитимира външният натиск за реформи върху правителствата в София и Букурещ. Ако това не се случи, мониторингът трябва да бъде прекратен, смятат те. Политологът д-р Стойчо Стойчев обясни:

Това прекратяване трябва да се случи с признанието на високо институционално ниво за провала на този механизъм да произведе заложените първоначално резултати. Поддържането на безрезултатен механизъм е във вреда на всички.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна