Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 700 души са потърсили медицинска помощ след падането на метеорита

Снимка: ЕПА / БГНЕС

По последни данни близо 700 души са потърсили лекарска помощ след падането на огромния метеорит в руската Челябинска област. Въздушната взривна вълна е нанесла щети на над 3 000 сгради.

9 часа и 22 минути местно време небето над уралския град Челябинск се озарява от ярка светлина. Минути по-късно се чува оглушителен гръм от взривната вълна. Трите последователни експлозии изкъртват прозорци и врати, изпочупват стъклени витрини и събарят покрива на промишлен склад.

Като по чудо при днешното падане на метеорит над града няма жертви. Стотици получават наранявания, главно от острите парчета стъкло. 32 души все още са в болница, като състоянието на двама е по-сериозно, но няма опасност за живота им. 

В Челябинск бяха затворени пострадалите училища и детските градини, за три часа беше спрян общественият транспорт. Учебните заведения няма да подновят работа, докато не бъдат ремонтирани. По разпореждане на президента Владимир Путин властите предприемат всички мерки за да се справят бързо с последиците. За ден-два трябва да бъдат остъклени над 100 хиляди квадратни метра прозорци

Измерванията показват, че няма отклонения в радиационната и химическата обстановка в региона.

Нито една обсерватория в света не е успяла да засече предварително метеорита. Такива обекти навлизат случайно в земната атмосфера и подобни космически атаки много трудно се прогнозират, заявиха от "Роскосмос".

Часове след инцидента учените установяват, че на 30 километра над земята се взривил голям астероид с диаметър до 5 метра и тегло поне 50 тона. Преди да се разпадне и изгори в атмосферата, той се е движел със скорост 20-30 километра в секунда. Започналото издирване на по-големи отломки засега не дава резултат.

 






По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени