Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт XVI направи една от последните си публични изяви

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Папа Бенедикт XVI направи една от последните си публични изяви - обичайната неделна благословия от площада Свети Петър. Във Ватикана започна подготовката за избиране на неговия приемник на Светия престол, а властите в Рим предприемат изключителни мерки за посрещането на многобройните вярващи, които се очаква да пристигнат за събитието.

Когато се появи на прозореца на кабинета си, папа Бенедикт XVI беше посрещнат с продължителни ръкопляскания от вярващите, събрани на площада. За днешната, предпоследна неделна молитва и благословия на папата, бяха дошли над сто хиляди поклонници, много повече от обикновено. Някои хора носеха плакати с надпис: “Обичаме те много и ти благодарим”.

В проповедта си светият отец не спомена за своето предстоящо оттегляне от папския престол. Той призова служителите на църквата в периода на Великденските пости да обновят духа си и да се обърнат към Бога, като се откажат от личния си егоизъм и стремежа към власт. Папата благодари на многобройните вярващи за духовната близост и привързаността, която му демонстрират.

Папа Бенедикт XVI ще абдикира на 28 февруари, за да се отдаде на отшелнически живот в манастир. Ден преди това той ще се прости официално с всички.

Според последни информаци от Ватикана, Конклавът – съветът от кардинали, който ще избере новия глава на Римокатолическата църква, ще се събере по-рано от планираното – между 5-ти и 10-ти март.

Информация на Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени