Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяната на финансовия министър крие рискове

Смяната на финансовия министър води до нарастване на икономическия риск за България на световните пазари, заяви пред БНР българският икономист Асен Асенов, който е преподавател в Американския университет във Вашингтон:

В случая смяната на министър означава нарастване на политически риск. По-високият риск автоматично калкулира и по-високи лихвени проценти по заемите, които тази държава емитира. В нашия случай има, разбира се, и усложнения, а те са свързани с това, че в България тази година има избори. В този момент много малко хора държат магическото кълбо, което да им каже кой ще бъде финансовият министър след предстоящите избори и каква политика ще се води.

Вземането на 1 милиард лева от фискалния резерв за земеделските производители, също води до негативи, изтъкна Асенов:

Това е сигнал, че държавата в този момент не може със съществуващите си данъчни постъпления да посрещне своите плащания. Начинът, по който се опитва държавата да реши този проблем, също може да представлява риск. Тоест ако държавата тръгне, примерно, да емитира дълг и този дълг да се купува от собствениците на финансови ресурси вътре в страната, това автоматично означава, че държавата измества частни инвеститори от пазара за финанси. Което на практика означава сковаване на бизнеса.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна