Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха частици от взривилия се над Урал метеорит

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Частици от взривилия се над Урал метеорит бяха открити в района на езерото Чебаркул, недалеч от областния център Челябинск.

53 парченца с размери от няколко милиметра до 1 см бяха намерени край зейналата дупка с диаметър 8 метра в заледеното езерото Чебаркул. По-голям фрагмент от метеорита вероятно лежи на дъното, но двете водолазни експедиции през почивните дни не успяха да открият нищо. Изследванията на учените от Уралския федерален университет потвърдиха, че откритите частици действително имат извънземна природа и по състав не се отличават от обичайните метеорити, които падат на земята.

Небесното тяло, което нарани над 1200 души и причини сериозни щети в Челябинск, се оказа, че се състои основно от каменна маса и 10 % желязо. Малки предмети, приличащи на метеорити, намират и жителите на селата край ез. Чебаркул. Появиха се и желаещи да се захванат с космическа търговия, като в зависимост от размера, частиците се предлагат на цени между 50 и 200 евро.

Междувременно животът в Челябинск постепенно се нормализира. Според градските власти вече са остъклени 3500 постройки, пострадали от взривната вълна. От днес всички учебни и детски заведения функционират нормално.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Русия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени