Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционни реакции след разкритието за планиран атентат срещу Борисов

Снимка: БГНЕС

След като премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи в парламента за готвен атент срещу него, по-късно той обясни, че преди 15 дни новият началник на разузнаването го е запознал с документ, който съдържа информация за заплахите срещу него.

По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към Националната служба охрана е предаден сигнал, че имало заплахи, но на службата не е била представена информацията, където става въпрос за поръчителите", посочи Борисов и уточни, че едва преди 15 дни е успял да се запознае с тази част на материала.

Обявеното от премиера в оставка Бойко Борисов предизвика остра реакция на лидера на ДПС Лютви Местан.

Протестирам категорично срещу опита ритуално да се злепостави един политик, който получи легитимност не само в България, но и в цяла Европа, като архитект на българския етнически модел, заяви Местан. Той определи изказването като опит партията да бъде въвлечена в сценарий за обслужване на тясно партийни интереси.

Според Димо Гяуров от Синята коалиция е имало такава информация, която се оказала фалшива.

Почти съм убеден, че няма достоверна информация, която да свързва г-н Доган с подобно действие. Нали си давате сметка, че г-н Борисов е наясно, че нито комисия може да се направи, нито има форма, по която да бъде извършена подобна проверка. Спекулира. Няма как някой да предостави информация, свързана с подобна разработка на Народното събрание.

Румен Петков от БСП поиска материалът, в който се информира за готвен атентат срещу Борисов, да бъде разсекретен, 

Сега аз не мога да кажа кой е фалшив и кой е истински. Сигурен съм, че Националната разузнавателна служба е информирала държавното ръководство и са били взети съответните мерки. Не може да има друго действие от страна на НРС тогава. Сега, както и по един друг такъв материал, трябва той да бъде разсекретен много бързо, защото вече нищо секретно няма в тоя материал. Напротив, има едно твърдение, за което обществото трябва да знае каква е фактологията. Сега е задължително разсекретяване.

По публикацията работи: Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени