Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП, ДПС и Синята коалиция са доволни от проведените консултации при президента

Снимка: БГНЕС

БСП, ДПС и Синята коалиция са доволни от проведените консултации при президента. До края на мандата на Народното събрание ще бъдат приети поправки в закони, които да отговорят на очакванията на хората, заяви Лютфи Местан:

В Закона за енергетиката има едни срокове, които трябва да се променят, за да стане възможно регулаторът да вземе решение за евентуално намаляване на цените на тока и на парното, ще обединим усилия по Закона за енергийната ефективност, иначе ни грозят санкции от Европа. Най-вероятно ще гласуваме и мораториум върху сделките на дюните и природните паркове. Ние поставихме един по-специфичен проблем, поискахме от президента да покани вече неограничена мисия, а за пълно наблюдение на изборния процес наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ, в последния момент стигнахме до разбирането, обаче, че това решение може да се вземе от действащо Народно събрание и в тези няколко дни, през които този парламент ще работи, предполагам това са дните от вторник до петък и вече или петък, или по-следващият понеделник ще бъде естествено разпуснато това Народно събрание и президентът с указ ще назначи служебен кабинет.

Мартин Димитров от Синята коалиция заяви, че не се подкрепя идеята да се наложи мораториум върху строителството на AEC "Белене":

Само ние сме предложили решение за окончателно спиране на проекта "Белене" и не се пое, съгласие от другите групи, това решение да бъде гласувано, за което увеличава нашите съмнения, че се играе двойна игра и от едното бързане за бързо прекратяване мандата на парламента е това решение да не бъде взето. Третото нещо, по което се постигна съгласие, искаме мораториум на сделките върху защитени територии - дюни, национални паркове. Това беше признато и от президента като теза, по която той ще търси пълен консенсус, защото след наш парламентарен контрол се оказа, че извън "Дюнигейт" - скандалът, който всички вие бяхте свидетели, се оказа, че има поне още 5-6 сделки на съседни парцели, които са подготвени само за подпис. И ако няма мораториум сега в тези времена на несигурност, тези сделки ще бъдат подписани я от министър в оставка, я от служебен министър, което би било много лоша практика.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е поставил редица условия към служебния кабинет:

Служебният премиер трябва незабавно да поиска и да разкрие реалното състояние на фискалния резерв, на изпълнението на бюджета, на задълженията на болниците, на задълженията на общините, на задълженията на държавата към бизнеса, за да знаем на каква почва стъпва. Иначе може да се окаже една много тежка ситуация да бъде прехвърлена като отговорност от досегашното правителство на служебния кабинет, без той да има инструментите да я овладее. Затова нещата трябва да бъдат изяснени. Поисках гражданските структури, наблюдателите и политическите партии да имат свои представители в ръководството на информационно обслужване, което ще преброява, тъй като сегашният ръководител на информационно обслужване г-н Константинов съвсем открито заяви, че ще направи всичко възможно негова статия да не се случи политическа промяна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени