Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха Оскарите за 85-и път

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Първата дама на САЩ Мишел Обама изненадващо се включи в церемонията на оскарите, за да съобщи на живо от Белия дом във Вашингтон носителя на приза за най-добър филм. От разстояние 4800 километра за първи път победителят в топ категорията за най-добър филм бе обявен от първата дама:

И сега моментът, който всички ние очакваме. Оскарът се присъжда на .... "Арго"! Поздравления!

Филмът "Арго" разказва история за спасяването на американски заложници от Иран по време на ислямската революция. Режисьорът Бен Афлек не бе сред номинираните за "Оскар" режисьори. Призът за най-добър филм за "Арго" бе приет от продуцентите на филма Бен Афлек, Джордж Клуни и Грант Хеслов.

Благодаря на всички от филма, които работиха във филма, за филма, изобщо на всички, които направиха нещо за този филм. Искам да благодаря на Канада, на нашите приятели в Иран, които в момента живеят при ужасни условия. Искам да благодаря на съпругата ми, която обикновено не свързвам с Иран. Няма значение как ви събаря животът, защото това ще се случва. Важното е, че трябва да се изправяте, думи на Бен Афлек. 

Наградата за най-добър режисьор взе Анг Лий. Неговият филм "Животът на Пи" спечели отличия и за операторско майсторство и визуални ефекти, а "Любов" на Микаел Ханеке победи в конкуренцията на чуждестранните филми.

Актьорът Даниъл Дей-Луис спечели третия "Оскар" в кариерата си за изпълнението на главната роля във филма "Линкълн":

Наистина не знам как стана всичко това. Знам, че получих много повече от полагащото ми се щастие в живота. Изключително благодарен съм на Академията за тази прекрасна чест, каза Дей-Луис.

За водеща женска роля бе отличена Дженифър Лорънс от "Наръчник на оптимиста".

Дъстин Хофман и Чарлийз Терон връчиха приза за адаптиран сценарий, който очаквано отиде при Крис Террио за "Арго", а Куентин Тарантино грабна наградата за оригинален сценарий за "Джанго без окови". В "Долби Тиатър" тази година освен музикалният театър беше почетена и 50-годишнината от първия филм за Джеймс Бонд - сегмент, в който се включи Шърли Беси. След нейното изпълнение публиката стана на крака. С подобни овации залата посрещна Адел, която представи "Скайфол" от едноименния филм. Хитът на британската звезда Адел бе признат за най-добрата оригинална песен.

След 15-минутното въвеждане на водещия Сет Макфарлън, за когото критиците заявиха, че е глътка свеж въздух, беше дадена и първата награда за поддържаща мъжка роля. Тя отиде за Кристоф Валц и ролята му в "Джанго без окови".

В оспорвана битка Ан Хатауей спечели първия си "Оскар" за поддържаща роля в "Клетниците". Развълнувана, тя благодари на съпруга си, като заяви: Най-щастливият момент от живота ми беше, когато ти се появи в него.

За четвърти път в историята на оскарите в една категория бяха раздадени две награди заради равния брой гласове. "Враг номер едно" и "Скайфол" получиха приза за звуков монтаж.

По публикацията работи: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна