Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-дългата Кукерландия започва в Ямбол

Снимка: БГНЕС

Най-дългата Кукерландия започва от днес в Ямбол. Международният маскараден фестивал ще продължи 5 дни, очакват се над 2500 кукери да се включат в  състезателната програма.

Пролетта в Ямбол по традиция идва с Кукерландия. И тази година над 75 000 хлопки, звънци и чанове ще прогонят злите сили и ще проправят път на доброто и надеждата. Шест триметрови кукерски маски ще се превърнат в талисман на всички, които ще дойдат в центъра на Ямбол през следващите няколко дни. Ще могат да участват и в обредите и ритуалите, извършвани от прадедите ни преди Сирни Заговезни.

Няма да мине и без традиционния базар на виното и мезетата, както и пъстрите шествия на маскирани малчугани от цялата област. Кулминацията на тазгодишната Кукерландия ще бъде на 2-ри март, тогава над 50 кукерски групи от цялата страна ще представят по автентичен начин ритуалите по заораване и засяване. 

Колоритът на фестивала се допълва участието на 6 чуждестранни групи - от Турция, Румъния, Португалия, Македония и Гърция, а своите традиционни танци ще представят и индонезийците от централна Ява.

Откриването е тази вечер в 18 часа с кукерско шествие, което ще обиколи централните ямболски улици.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна