Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС потвърдиха, че ще върнат мандата за съставяне на правителство, щом го получат

Снимка: БГНЕС

БСП ще върне утре мандата за съставяне на правителство, потвърди лидерът на партията Сергей Станишев. Преди определянето на дневния ред на парламента за тази седмица БСП ще настоява парламентът да забрани прекъсването на тока на граждани за 3 месеца. В специалното си изявление Станишев определи като "неадекватен" дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента в сравнение с исканията на гражданите.

БСП ще настоява още днес за въвеждане на двустепенни тарифи за ток, ниска цена за 75 квтч дневна и 150 квтч нощна тарифа. Над тези лимити потреблението трябва да се заплаща на пазарна цена, обясни Станишев. Той припомни, че е имало такава практика у нас, въведена от ДКЕВР. БСП ще настоява и за изтегляне на средствата за енергийни помощи - вместо есента, да се изплащат на бедните още през пролетта. На започващото в момента заседание на Консултативния съвет за национална сигурност БСП не вижда нищо предложено като информация във връзка с финансовото състояние на бюджета, на болниците и неразплатените средства с бизнеса, заяви още Сергей Станишев.

От Движението за права и свободи също потвърдиха, че ще върнат мандата за правителство, който се очаква президентът да им връчи в петък.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Лили Царева и интервюто с Димитър Горов от БСП.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна