Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Оставката на кабинета Борисов изобщо не задоволи българите, пише руският вестник Новие известия. Най-обидното за българите е, че не проумяват докрай на какво се дължи кризата, коментира вестникът. Електронното издание Вести съобщава: "Всеки четвърти в България вече живее под чертата на бедността и подобрение не се очертава". В сайта на радио Гласът на Русия е цитиран Константин Симонов, шеф на руския Фонд за национална енергийна сигурност, който казва: "Разрушил от глупост договора за АЕЦ "Белене", Борисов направи ход в полза на Русия. Корпорацията "Росатом" се отърва от една спорна поръчка, която всъщност бе неизгодна за Русия".   

Най-коментираната тема в румънската преса е изпратеното от президента Бъсеску писмо до премиера и председателите на двете камари на парламента с предупреждение за Шенген. В него той  настоява за няколко "твърди действия", които да бъдат съобщени на страните-членки до 3-ти март. "Присъединяването към Шенген няма да може да се осъществи само с изпълнение на техническите критерии", е посланието на писмото, пише в. Адевърул.

Безизходица по италиански настъпи след парламентарните избори, коментират италианските печатни издания. Италия е неуправляема, има риск от нови избори - това са само част от водещите заглавия. Френският Фигаро посочва, че италианците са изразили недоволството си от традиционните партии, но така и не са излъчили мнозинство в парламента. Според Вашингтон пост Берлускони съживи политическата си кариера във вота с най-ниската избирателна активност от Втората световна война насам.

Програмата за икономии, целяща да спаси от фалита третата икономика в Еврозоната, може да бъде поставена под въпрос, предупреждава Индипендънт. Акциите в Токио силно поевтиняха днес, следвайки низходящата тенденция на Уолстрийт от вчера след разочарованието на инвеститорите от изборите в Италия.

Издаваният в Париж американският вестник Интернешънъл хералд трибюн ще се казва скоро Интернешънъл Ню Йорк таймс. Решението за смяна на името е част от усилията на медийната група Ню Йорк таймс да разшири присъствието на изданието зад граница.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени