Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският сенат избра Чък Хейгъл за шеф на Пентагона

Снимка: БГНЕС

Чък Хейгъл беше избран от Американския сенат за шеф на Пентагона. С 58 гласа "за" и 41 "против" Горната камара на Американския конгрес подкрепи избора на Чък Хейгъл за секретар по отбраната. Бившият републикански сенатор от Небраска получи гласовете на всички демократи и на четирима свои бивши съпартийци. Изборът на Хейгъл е с най-малкото мнозинство до момента за този пост.

Основните критики срещу него бяха от републиканците, които го обвиниха в несъстоятелна позиция относно Иран, изказвания с вражески оттенък върху Израел и симпатии към палестинската военна групировка "Хамас". Когато на 14-и февруари гласува за удължаване на дебатите за вота и блокира избирането му, десницата обясни, че има нужда от повече време, за да проучи неговата кандидатура. Вчера лидерът на демократите попита какво са постигнали съперниците му с блокирането му и заяви:

12 дни по-късно репутацията на Хейгъл, що се отнася до службата към тази страна, остава неопетнена.

Сенатор Хейгъл допълни, че, според него, основната причина за забавянето е било следването на тяснопартийни интереси.

В изявление след гласуването Барак Обама поздрави сенаторите и каза, че с двупартийното одобрение на Чък Хейгъл като министър на отбраната, САЩ ще имат министър, от който има нужда и лидер, който американските войски заслужават.

От момента, в който отива като доброволец на военна служба във Виетнам, Чък посвещава живота си за запазване сигурността на САЩ и на американските въоръжени сили, каза Обама.

В стремежа си да разсее загрижеността на мнозина относно Израел посланикът на Израел в САЩ Майкъл Орен публикува изявление на доверие на страницата си във Фейсбук:

Израел очаква да работи в тясно сътрудничество с държавния секретар на отбраната Чък Хейгъл. По време на администрацията на Обама сигурността на връзките между САЩ и Израел е превъзходна.

Чък Хейгъл всъщност ще замени досегашния министър на отбраната Леон Панета.

По публикацията работиха: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ, Елена Цанева - кор. на БНР от САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени