Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт XVI се прости с вярващите на последната си аудиенция на площада "Св. Петър"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Папа Бенедикт XVI, който утре ще се оттегли от папския престол, се прости с вярващите на последната си аудиенция на площада "Св. Петър". Той каза, че Господ няма да позволи църквата да потъне.

Бенедикт XVI за последен път обиколи площада "Св. Петър" в открития папамобил и беше посрещнат от бурните аплодисменти на над стохилядното множество от вярващи. Те носеха плакати на различни езици, изразяващи обич и благодарност към него.

Папата каза, че е развълнуван и благодари от сърце на вярващите, че са му помогнали да не се чувства сам. Той призна, че преди осем години е приел мисията си като тежко бреме, но че през цялото време е чувствал подкрепата на Господ. Припомняйки пасаж от Библията, папа Бенедикт XVI заяви, че църквата е имала радостни дни, но и нелеки моменти, в които се е чувствал като св. Петър в лодката сред бурни води и с насрещен вятър. Той призова поклонниците да имат вяра, че Господ управлява лодката на църквата и няма да позволи тя да потъне.

По думите на папата той е взел решението да се оттегли, съзнавайки напълно неговата тежест, но че душата му е спокойна. “Не изоставям Кръста”, допълни папата, а “само по различен начин, чрез молитви, ще съм близо до Разпятието”.

В последната си проповед като глава на Католическата църква Бенедикт XVI обеща да се моли за кардиналите, на които предстои труден избор, и за своя приемник на Светия престол.

Информация на Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени