Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакциите на политиците след изявлението на президента

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще продължи да работи и идната седмица, а програмата му ще включва най-неотложните законопроекти и решения - каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. По повод обръщението на президента той коментира, че Росен Плевнелиев се е изявил именно като обединител на нацията:

Трябва да се намали напрежението. Oт анархия никой няма да спечели, ще спечелят определени кръгове, които целят и те целенасочено са работили по този въпрос и много мъдро е казано наистина, че преди да изгориш Конституцията, поне я прочети. Ние не можем да очакваме от служебното правителство излизане от кризата. Преди всичко аз се надявам, че чрез новите парламентарни избори новия ппарламент ще има по-голяма степен на легитимност и по този начин ще се състави правителство, което естествено че ще работи за развитието на държавата, разбира се, без отново да се загърбват неща, които са направени, напротив, трябва да се продължат.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров е съгласен с думите на президента против опитите за приватизация на ЕРП-тата и комунизация на държавата:

За да излезем от тази тежка ситуация, не трябва да влизаме в постоянни тежки политически битки и разправии. Тук президентът беше много коректен и много точен. Трябва да започнем да работим заедно по ключови въпроси за България, защото лодката наистина е една и ако я разклатим, всички сме потърпевши. Никой не остава сух, като се обърне лодката. Трескавото бързане на БСП и ДПС не беше уважено от президента и е правилно. 12-и май е една много разумна дата. Още повече великденските празници ще успокоят и обществото, след едни такива християнски празници съм убеден, че ще бъдем по-толерантни и ще има едно добро участие, смятам, в тези избори. Една добра активност.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не видя нищо конкретно в речта на държавния глава и го упрекна за това:

Виждам един безпомощен човек, който е цар на популизма. Точно това, което чухме днес - 30 минути от Плевнелиев беше връх на пещерния популизъм. Нищо незначещи думи, клишета, нещо средно между клиширано новогодишно послание и слово на служител в зала за бракосъчетание. Човек, който е мултимилионер, казва, че не може да се коригира бедността. Това е цинизъм за мен.

От ДПС все още не са направили изявление след президентската реч.

В обръщението на президента нямаше така очакваната доза държавност, нямаше конкретни реформаторски мерки и конкретен път за изход от кризата". Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев:

По скоро президентът нахвърля в насипно състояние тези, които са артикулирали в обществото години наред, адресирани към възможността 41-вото Народно събрание да работи още една година и 42-рото към двете народни събрания взети заедно и пак ще им бъде трудно да се справят.

Според лидера на БСП Сергей Станишев изместването на датата за предсрочни избори в средата на май показва, че президентът Плевнелиев няма готовност за създаване на служебен кабинет:

Виждаме, че президентът няма готовност все още със служебен кабинет. Той е посочил датата. Това е негово право. Ние ще се съобразим с нея. Аз затова настоявах да се влезе в ясна процедура, да има ефективност в управлението на страната. Служебно правителство не може да прави ефективна политика на базата на ясна, кратка програма от спасителни мерки за тези два месеца.

Изявление от ДПС все още няма.

По публикацията работи: Румяна Василева/Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени