Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните информационни агенции за насрочването на предсрочни избори у нас

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световните информационни агенции също разпространиха новината за насрочването на предсрочните избори у нас.

Ройтерс и РИА "Новости" припомнят, че вълната от протести от средата на февруари е принудила премиера Бойко Борисов да подаде оставка.

Президентът насрочи дата за изборите в опит да спре ескалацията на народното недоволство, отбелязва Ройтерс. България избегна проблемите с дълга и дефицита, успя да запази обвързването на лева с еврото, но растежът на икономиката й изостана и безработицата скочи до 12 процента. Който и да спечели следващите избори, ще е под натиск да харчи пари, за да повиши стандарта на живот, който е под половината на средния за Европа, посочва Ройтерс.

Франс прес припомня, че протестната вълна продължава вече двайсетина дни, а първоначалните демонстрации срещу сметките за тока, са прераснали в протест срещу корупцията, правителството и политическите партии. Агенцията отбелязва, че трима души са се самозапалили заради бедността, господстваща в страната. Тя посочва и че след ГЕРБ и БСП се очаква и ДПС да се откаже от мандат за съставяне на правителство.

Агенция ДПА цитира последните проучвания на общественото мнение, според които лявата опозиция води пред партията ГЕРБ на премиера Борисов.

Телевизия Евронюз акцентира на думите на президента, че новият парламент трябва да направи ключовите законови промени, а според агенция Блумбърг мерките за прекомерни икономии у нас са довели до настоящата политическа криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени