Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери започва двудневно посещение в Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери пристига днес на двудневно посещение в Турция. На дневен ред са въпроси като кризата в Сирия и ролята на Анкара, които Кери ще обсъди с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с турския външен министър Ахмед Давутоглу.

Турско-американските отношения имат много широк спектър, поради което се очаква да бъдат обсъден събитията в редица региони като Афганистан, Ирак, Балканите и политическата криза в България, както и кипърският проблем след президентските избори в Кипър.

На борбата срещу тероризма на нелегалната Кюрдска работническа партия и кюрдския проблем се предвижда да бъде отделено специално внимание в светлината на преговорите, които правителството на Ердоган води с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, който се намира в затвора.

Активизирането на търговско-икономическите отношения между Анкара и Вашингтон също фигурира в дневния ред на разговорите. Турският износ за САЩ през изтеклата година се увеличи с 14% и достигна 577 милиона долара и според специалистите има неоползотворени възможности.

Интересен факт е, че точно на 1-ви март преди 10 години турският парламент не даде разрешение на американската армия да премине през територията на страната, за да удари Саддам Хюсеин в Ирак, и това предизвика дълбока криза в отношенията с тогавашната администрация на Джордж Буш.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна