Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата няма как да бъде реформирана отвътре

Снимка: БГНЕС

Изборът на Неофит за патриарх беше един добър избор в тази ситуация. Все пак в БПЦ идва човек, който е много умерен, готов за диалог, готов за нови възможности пред БПЦ, но и нека да не забравяме, че диалогът, който се очаква да води с Римокатолическата църква и останалите вероизповедания, ще бъде ясен. Църквата няма как да бъде реформирана отвътре с оглед на това да се промени нейната мисия. Нейната мисия е ясна и тя е да бъде близо до хората, с хората в много сложни моменти. Аз не очаквам обаче църквата в тази много сложна ситуация, в която се намира страната ни, да тръгне и да бъде близо до обществото, особено да участва в протестите. Това каза журналистът, проследил избора на патриарх на България, Николай Кръстев в предаването "От петък до петък".

Откакто Неофит е патриарх, той вече не е същият човек, който беше преди това. Все пак той има една много голяма смиреност и се опитва да запази този монашески подход към онова, което става в момента. Ситуацията обаче го притиска и притиска цялата църква да вземе отношение и да бъде лидерски настроена към такива моменти, коментира още Кръстев.

Журналистът коментира и отказа на папа Бенедикт XVI от поста му: Самият Бенедикт XVI показа, че наистина човешкото може да бъде един от доминиращите моменти в църквата, сам да поемеш тежестта и да се откажеш от кръста, който ти е бил възложен преди 8 години и да станеш лидер, макар и в сянка и да бъде фигура, която да бъде винаги насреща в такива сложни духовни процеси, защото сега ще бъде интересно да видим как ще съжителстват двамата глави на Римокатолическата църка. Любопитно е да видим до колко ще може да запази вътрешния си баланс.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна