Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тезджан Наимова спечели европейската титла в бягането на 60 метра в Гьотеборг

Снимка: БФЛА

Тезджан Наимова спечели титлата в бягането на 60 метра на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Гьотеборг (Швеция). Световната шампионка за девойки на 100 и 200 метра от 2006 година спря хронометрите на 7 секунди 10 стотни, като така за трети път на този шампионат подобри личния си рекорд. Родената в Първомай спринтьорка извоюва първия си медал от голямо състезание при жените.

Със същото постижение, но с хилядни по-бавна беше украинката Мария Риемиен. Бронзовия медал стана притежание на Мириам Сумаре (Франция), която финишира за 7 секунди 11 стотни.

Другата българка във финала Ивет Лалова завърши четвърта с личен рекорд от 7 секунди 12 стотни.

Така за първи път след Софка Попова България има европейска шампионка в най-късия спринт в зала. Попова триумфира на шампионата през 1980 на 60 метра и през 1981, но на 50 метра.

Наимова измести Попова и от вечната ранглиста на България и вече заема третото място със 7 секунди 10 стотни. Преди нея се само националната рекордьорка със 7 секунди 03 стотни Анелия Нунева и Петя Пендарева със 7 секунди 04 стотни.

Титлата на Тезджан е първа за България на шампионат на Стария континент в зала от 2005  насам. Преди осем години в Мадрид Ивет Лалова за последно е печелила златно отличие за родината ни от такъв форум. Тогава тя стана последната европейска шампионка на 200 метра.

В момента не намирам думи. Изключително щастлива съм и благодарна на най-близките си хора, на треньора ми. За мен това е много измъчен медал, заяви веднага след финала Наимова.

 

 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна