Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов уволни Петко Сертов от БОРКОР

Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов е освободил Петко Сертов от поста зам.-председател на Центъра за превенция и противодействие на организираната престъпност, по-известен като БОРКОР.

Няма проблем с уволнението ми. Това заяви по телефона за "Хоризонт" Петко Сертов, който от февруари 2011-а до миналия петък беше зам.-директор на БОРКОР. Сертов отказа да даде интервю с мотива, че не си заслужава да се гледа назад.

Заповедта за уволнението е подписана още в петък, когато след престоя си в болница Бойко Борисов се появи на заседанието на правителството в оставка. В заповедта липсвали мотиви за решението на премиера в оставка. Сертов беше първият директор на Държавната агенция за национална сигурност от времето на Сергей Станишев. За зам.-шеф на БОРКОР беше назначен на 17-и февруари 2011-а година. Назначението му бе посрещнато като голяма изненада.

Нов заместник на изпълняващия длъжността председател на центъра Елеонора Николова не е назначен. Името на Петко Сертов вече е премахнато от интернет страницата на БОРКОР.

Службата беше създадена с основна задача да анализира, планира и разработва мерки и комплексни решения за предотвратяване на възможността за създаване на корупционни практики и противодействие на корупцията като цяло. При създаването беше обявено, че центърът ще подпомага държавните и общинските органи и ще работи за подобряване на взаимодействието и координацията между тях, гражданското общество, медиите и бизнеса.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна