Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина президентът на Венецуела Уго Чавес

Снимка: rus.newsru.ua

Почина Уго Чавес, 58-годишният президент на Венецуела. Преди няколко месеца той се пребори за нов мандат и трябваше да управлява още шест години, но така и не успя да положи клетва. Президентските функции във Венецуела ще се изпълняват от вицепрезидента Николас Мадуро, когото Уго Чавес приживе определи за свой приемник. Той поема и ръководството на Единната социалистическа партия, чийто лидер бе Чавес.

Правителството на Венецуела обяви седемдневен траур във връзка с кончината на президента Уго Чавес, чието погребение ще бъде в петък. Тридневен траур бе обявен в Куба и Еквадор.

По-късно днес тялото на Уго Чавес ще бъде изложено за поклонение в една от залите на Висшата военна академия в Каракас.

Смъртта на Чавес, след няколкогодишна борба с рака, оваканти лидерския пост в страна, която е сред най-големите производители на петрол в света.

Чавес управлява Венецуела 14 години. Първите си президентски избори печели на 6 декември 1998 година. Встъпва в длъжност на 2 февруари 1999 година.

Национализирана е част от нефтения сектор, златодобива. Следват големи промени в законодателството, в съдебната власт и социалната политика. Въпреки непримиримите словесни битки на Чавес с империята, както наричаше САЩ, петролът не спира да тече на север. С тези пари най-бедните получават големи преференции за храна, образование и здраве.

Заварих страна с 60% бедност и 25% мизерия, казва Чавес: Намалихме бедността наполовина. Мизерията сведохме до 7%, но целта ни за следващите години е нулева бедност и нулева мизерия.

В страната работят хиляди кубински лекари. В Куба се лекуваше Чавес. След три операции от рак миналата година се вдигна като феникс и пак спечели изборите, обяснявайки какво би значел избор на десницата:

Вижте какво става в Европа. За Бога, вижте Испания, Италия, Гърция, Португалия. Ситуацията е драматична!

Два пъти разведен католик, баща на четири деца, блестящ оратор и роден лидер, полковникът от десантните войски познаваше само временните загуби, не успяха да го свалят нито с преврат, нито с референдум. Възпяваха го в различни стилове. След смъртта му президентския пост ще бъде зает от друг, но за Чавес – месия и дявол, историята ще пази специално място.

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна