Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изяви интереса си към развитието на конструктивни взаимоотношения с Венецуела

Снимка: whitehouse.gov

Коментарите около смъртта на лидера на Венецуела Уго Чавес в Съединените щати бяха свързани с перспективата за нови преговори в областта търговията с петрол. От Белия дом публикуваха съобщение, в което потвърдиха подкрепата си към народа на Венецуела и изявиха интереса си към развитието на конструктивни взаимоотношения с правителството на страната. В съобщението администрацията на американския президент увери, че остава ангажирана с насърчаване на демократичните принципи и уважаването на човешките права.

Венецуела е един от ключовите търговски партньори на САЩ и четвъртият най-голям вносител на петрол. В тази връзка кончината бе приета като възможност за нова политика, която да подобри отношенията между двете държави.
От своя страна групи от южноамерикански имигранти празнуваха след като научиха новината. По телевизия NBC 6 венецуелци, които живеят в Маями развяваха знамена и пяха националния химн пред камерите. Един от интервюираните заяви: Не се веселим, заради смъртта на когото и да било. Празнуваме новото начало за Венецуела.

Ситуацията предлага опция за отваряне вратата на преговорите с опозицията, но в същото време изпълняващият длъжността на президент Николас Мадуро няма намерение да преговаря. Вчера той експулсира двама американски дипломати като ги обвинил в шпионаж и след това заяви, че Америка е отговорна болестта на Чавес. В същото време Мадуро се надява да спечели мнозинството на гласовете на извънредните избори след около месец. До момента Чавес имаше голяма подкрепа от по-бедното население и се очаква именно те отново да гласуват за неговата партия.

По публикацията работи: Младен Петков- за БНР от САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна