Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия очаква между 200 и 300 хиляди роми от България и Румъния

Снимка: БГНЕС

Mежду 200 и 300 хиляди роми от България и Румъния ще се опитат да влязат в страната тази година в търсене на по-добър живот и най-вече заради социалните помощи, смятат от Германския статистически институт. Властите в няколко западногермански провинции, а вече и в Берлин, поставят въпроса за обсъждане пред партньорите от ЕС.

Емигранти да, но емигранти, които работят и дават някакъв принос към икономиката, реагираха властите. Когато обаче цели семейства от България и Румъния вървят по следите на други балкански цигани - сръбските и македонските - и се установяват като компактни маси, които създават предпоставки за повишаване на престъпността, никой в Германия няма да го допусне.

Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия реагира още през есента по отношение на българските и румънските банди, които върлуват по домовете на хората. Ще ги поставим на колене, каза той.  

Последната реакция беше изявлението федералния вътрешен мнинистър Ханс-Петер Фридрих за вероятността за ограничаване достъпа на граждани на България и Румъния до територията на Германия. Така вече реагираха Холандия, Финландия, Великобритания и дори неутрална Швейцария.

По публикацията работи: Елена Трифонова - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна